Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Értem Részletek
Facebook Tumblr Facebook

HIV/AIDS szűrés

A HIV fertőzés és a következtében fellépő AIDS betegség kétségtelenül napjaink legsúlyosabb szexuális úton terjedő fertőzése. A fertőzés terjedhet:

  • Védekezés nélküli szexuális úton
  • Fertőzött vérrel vagy vérkészítménnyel
  • Anyáról gyermekre történő átvitele: méhen belüli fertőzés, szülés és szoptatás során
  • Injekciós, intravénás kábítószer által
  • Nem megfelelően sterilizált eszközök révén

A HIV fertőzöttség vizsgálata 2 lépcsőből áll:

1. Ellenanyag-vizsgálat: megnézik, hogy az adott vérminta tartalmaz-e olyan antitestet, amelyet a HIV-vírus ellen termel a szervezet. Ezeket a teszteket szándékosan túlérzékenyre fejlesztették, hogy véletlenül se történjen tévedés, vagyis ne fordulhasson elő, hogy a pozitív állapot negatívnak látszik. Az eredményt ezért több tényező befolyásolja, és az antitestek kimutatása nem feltétlenül jelenti azt, hogy az adott vérminta HIV-pozitív.
Az első lépcsőben született pozitív eredmény tehát a fertőzöttségnek még csak a gyanúját jelenti. A szakemberek éppen ezért nem is a pozitív, hanem a reaktív szót használják a vizsgálatnak ebben a szakaszában.
2. Igazoló eljárás: vírus-alkotóelemeket egyéb, csak a HIV-vírusra utaló jeleket keresnek. Ha a második szűrés során bebizonyosodik, hogy valóban HIV okozta a teszt eredményének pozitivitását, a labor kiállítja a pozitív diagnózist.

1125 Budapest, Virányos út 23/d.
Tel: +36 1 275 0374
        +36 1 275 0375
        +36 1 275 0377
Fax: +36 1 275 0380
E-mail:

Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.
Iratkozzon fel a
Hírlevelünkre!
Close
Ugrás a lap tetejére