Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Értem Részletek
Facebook Tumblr Facebook

Anyajegy-és bőrrákszűrés

Egyre nő a bőrrákos megbetegedések száma, miközben a rendszeresen végzett bőrrákszűrés a megelőzés hatékony eszköze. A szűrővizsgálat hatékonysága a bőr-onkológia területén különösen nagy. A bőr felszínén keletkező tumorok jól láthatók. A szakember számára még az egészen kezdeti állapotukban is könnyen felismerhetők. Modern eszközök állnak rendelkezésre, amelyekkel mélyebben tekinthetnek be a hám alá, s ez a vizsgálat hatékonyságát tovább növeli.
Időben felállított diagnózis esetén a bőrdaganatok egyszerű, helyi érzéstelenítésben végzett műtéttel eltávolíthatók, ami az esetek nagy részében teljes gyógyulást hoz.

A rosszindulatú bőrdaganatok az összes előforduló daganatoknak jelentékeny hányadát, mintegy 35-42%-t teszik ki. Az epidemiológiai megfigyelések szerint az elmúlt évtizedekben gyakrabban fordulnak elő, s a fiatalabb korosztályokban is megjelentek. Közéjük tartozik a gyakori bazalsejtes rák (basalioma), a ritkább tüskés sejtes rák (spinalioma), és az egyik legsúlyosabb tumor, az életet veszélyeztető melanoma malignum is.

A következő esetekben ajánlott a szűrővizsgálat:

– ha valaki élete során sok napfénynek volt kitéve, különösen akkor, ha az illető fehérbőrű, világos hajú, és világos szemű (I. bőrtípus),
– ha sok anyajegye van ( > 40-50),
– ha anyajegyei nagyságban, alakban és színben eltérnek egymástól,
– ha volt már korábban valamilyen rosszindulatú bőrdaganata,
– s minden olyan esetben, amikor a bőrén, a felszínből kiemelkedő elváltozás keletkezik

A szűrővizsgálat során lehetővé válik a jó és a rosszindulatú daganatok szétválasztása, a banális, időskori bőrelváltozások elkülönítése a daganatoktól.
A szűrővizsgálatokon való rendszeres megjelenés biztonságot ad.

1125 Budapest, Virányos út 23/d.
Tel: +36 30 222 5502
        +36 1 275 0374
        +36 1 275 0375
        +36 1 275 0377
Fax: +36 1 275 0380
E-mail:

Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.
Iratkozzon fel a
Hírlevelünkre!
Close
Ugrás a lap tetejére