Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Értem Részletek
Facebook Tumblr Facebook

Átalakítás alatt    | 

Radiológia, ultrahang Orvos válaszol Forduljon hozzánk bizalommal!

Mi az ultrahang?

Az ultrahang egy olyan orvosi képalkotó diagnosztikai módszer, mely precíz képet az a test belső képleteiről. Az ultrahang vizsgálat alatt keletkező kép értékes információkat nyújt a diagnosztikában, számos betegség és egészségi állapot esetén.

Mikor ajánlott az ultrahang-vizsgálat?

Kb. 40 éves életkor fölött a hasi szervekben, az érrendszerben és a pajzsmirigyben megjelennek azok az eltérések, amelyek súlyos betegségek korai stádiumának jelei lehetnek.
Ezért a hasi ultrahang, a nyaki erek ultrahang-vizsgálata és a pajzsmirigy vizsgálata legalább 2-3 évente mindenképp ajánlott.

A fiatal nők számára jelenleg az emlők ultrahang-vizsgálata biztosítja azt a diagnosztikus hátteret, amely az önvizsgálattal kiegészítve képes kiszűrni a különféle betegségeket, az esetek nagy részében a mellrákot is.

Ultrahang vizsgálati típusok

Hasi-kismedencei ultrahang:

A vizsgálat során feltérképezésre kerül a máj, az epeutak, az epehólyag, a hasnyálmirigy, a vesék, a lép, a hasi aorta és környezete, a bélrendszer, a húgyhólyag és a kismedencei szervek (nőkben a méh és a petefészkek, férfiakban a prosztata). Konkrét panaszok esetén az áttekintő vizsgálaton túl az illető terület célzott vizsgálatára is sor kerül.
A vizsgálat előtt 4 órával ne egyen, és csak vizet igyon. A vizsgálat előtt 1 órával ürítse ki a hólyagját, és igyon meg 2-3 pohár vizet. Ezek eredményeként az epehólyag és a húgyhólyag a vizsgálathoz ideálisan telt.

Belek ultrahang-vizsgálata:

A belek gyulladásos vagy daganatos megbetegedéseinek specifikus vizsgálata, az endoszkópiás vizsgálat (tükrözés) előtt javasolt. Nagy frekvenciás vizsgálófejjel történik. Speciális vizsgálat a gáttájék transrectalis (végbélen keresztüli) vizsgálata, végbéldaganat gyanúja, illetve műtét utáni kontrollok esetén.

Emlő-ultrahang:

Nagy felbontású vizsgálófejjel áttekintésre kerül az emlők egésze több síkban és irányban, illetve a környéki nyirokcsomók (a hónalji és a szegycsont melletti nyirokcsomók), valamint a mellkasfal.

Erek ultrahang-vizsgálata:

A nyaki erek vizsgálata során az agyat ellátó erek (a carotis-vertebralis rendszer) részletes vizsgálatán kívül a nyaki lágyrészeket és a pajzsmirigyet is áttekintjük.
A végtagi erek vizsgálatakor a láb vagy a kar artériás és vénás rendszerének részletes áttekintése zajlik, az esetleges kóros eltérések és az erek funkciójának vizsgálatával.

Pajzsmirigy-ultrahang:

A pajzsmirigy célzott vizsgálata. A mirigy finomszerkezetének felderítése, göbök, ciszták, gyulladás kizárása, illetve a vérellátás meghatározása történik a vizsgálat során.

Nyak és nyálmirigyek vizsgálata:

A nyaki lágyrészek, az esetleges nyaki nyirokcsomók és a nyálmirigyek eltérései ítélhetők meg a vizsgálattal. Nyaki gyulladások, nyálmirigybetegségek kimutatására, garat- és gégedaganatok utánkövetésére is alkalmas.

Ízületek ultrahang-vizsgálata:

Az ízületekről, a szalagokról, az inakról kapunk képet, az ízületek funkcionális vizsgálata, sérülések, kopások, gyulladások kimutatása lehetséges.

Izmok, lágyrészek ultrahangja:

Az ultrahanggal tisztán látszik az izmok struktúrája, esetleges sérülés, gyulladás, szakadás nagy biztonsággal diagnosztizálható. A bőr és a bőralja eltérései (zsírdaganat, megnagyobbodott nyirokcsomó stb.) is ábrázolódnak.

Nőgyógyászati és szülészeti ultrahang:

A női szervek vizsgálata hüvelyi vizsgálófejjel, illetve hasfalon keresztül. Áttekinthető a méh és a petefészkek állapota, esetleges gyulladásos folyamatok, myomák, egyéb daganatok, ciszták, tályogok ábrázolhatók.
A terhesség kimutatása, a magzat fejlődésének követése.

Dr. Turóczy Gergely
radiológus


Gyakran ismétlődő Kérdések
összes megekintése

Hogyan tudok bejelentkezni a Virányos Klinika szakrendeléseire?

Szakrendeléseinkre személyesen, online és telefonon is bejelentkezhet.

1125 Budapest, Virányos út 23/d.
Tel: +36 30 222 5502
        +36 1 275 0374
        +36 1 275 0375
        +36 1 275 0377
Fax: +36 1 275 0380
E-mail:

Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.
Iratkozzon fel a
Hírlevelünkre!
Close
Ugrás a lap tetejére