Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Értem Részletek
Facebook Tumblr Facebook

Átalakítás alatt    | 

Parkinson szakrendelés Orvos válaszol Forduljon hozzánk bizalommal!

A Parkinson-kór egy idegrendszeri betegség, mely a dopamint előállító idegsejtek pusztulásának következtében alakul ki. Normál esetben a dopamin biztosítja az izmok gördülékeny, remegésmentes, sima mozgását. A kor előrehaladtával a dopamin mennyisége mindenkinél csökken, hogy a csökkenés mértéke kóros lesz-e, azt genetikai és környezeti tényezők befolyásolják. Az öröklődés következtében történő megbetegedés előfordul, de nem igazán jelentős, ezzel szemben bizonyos kémiai szerek (kábítószerek, gyomírtók stb.) nagymértékben hozzájárulhatnak a Parkinson-kór kialakulásához.

A Parkinson-kór főbb tünetei

  • hajlott testtartás (egyensúlyzavar)
  • a remegés (pl. kéz folyamatos remegése)
  • csökkent arcmimika
  • az izomfeszülés a végtagokban és a törzsizomzatban, a mozgás hirtelen megmerevedése
  • a mozgások meglassulása
  • apró, nehezen olvasható kézírás

A Parkinson-kór kezelése

A tudomány jelen állása szerint a Parkinson-kór nem gyógyítható, viszont jól kezelhető, korai diagnózis esetén akár a teljes tünetmentesség is elérhető.

A kór alapvetően gyógyszerrel és/vagy műtéti beavatkozással orvosolható. A legáltalánosabb a gyógyszeres kezelés, ami az alapvető tünetek (remegés, járás problémák stb.) enyhítésére szolgál. Kezdeti stádiumban a leggyakrabban használt gyógyszer az ún. L-dopa, azaz a levodopa. Ez a szer a betegek 75 %-ánál eredményez javulást, szinte az összes tünetet enyhíti.

A tünetek enyhítésében néhány beteg esetében a műtéti beavatkozás is segíthet, melyet mindenképpen részletes klinikai vizsgálat előz meg. Az ún. pallidotómia műtét során olyan szöveti részeket semmisítenek meg, melyek a legfőbb tüneteket okozzák. Másik gyakran alkalmazott műtéti eljárás az ún. mély agyi ingerlés, mely során az agy egy bizonyos részét közvetlenül stimulálják, így segítve elő, hogy a sejtek ismét megfelelően működjenek. Az agy ingerlésére ezen kívül létezik olyan módszer is, mely során az agyat a koponyán keresztül mágnes segítségével stimulálják, így érve el a kívánt hatást.

A gyógyszeres vagy műtéti kezelés mellett javasolt a gyógytorna, fizikoterápia is, de bármilyen rendszeres mozgás (gyaloglás, úszás) sokat javíthat a kellemetlen tüneteken.

Várjuk Parkinson-kór szakrendelésünkön

Ha Parkinson-kórra utaló tüneteket észlel magán, javasoljuk, hogy minél előbb keresse fel szakrendelésünket. A remegés, egyensúlyzavar más betegség jele is lehet, ezért mindenképpen forduljon orvoshoz.

A pontos diagnózis felállításához szakorvosunk meg fogja kérdezni Öntől, hogy fordult-e már ilyen elő ilyen betegség a családban, mióta jelentkeznek a tünetek, milyen gyógyszert szed stb. Ezután következik a neurológiai kivizsgálás, mely során a betegség korai tüneteit, a reflexek működését, a mozgás összehangoltságát, a járást vizsgálják. A diagnózis felállítását követően megkezdődhet az egyénre szabott kezelés, mely folyamatos felülvizsgálatot igényel, a gyógyszerek pontos beállítása érdekében.


1125 Budapest, Virányos út 23/d.
Tel: +36 30 222 5502
        +36 1 275 0374
        +36 1 275 0375
        +36 1 275 0377
Fax: +36 1 275 0380
E-mail:

Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.
Iratkozzon fel a
Hírlevelünkre!
Close
Ugrás a lap tetejére