Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Értem Részletek
Facebook Tumblr Facebook

A Life.hu 2014 márciusában készítette el az ország Nagy Stressz Tesztjét, amelynek során 90 ezer embertől kértek adatokat. A tesztben a kutatók arra kaptak választ, mennyire aggodalmaskodnak, és milyen stressztűrő képességgel rendelkeznek a válaszadók.

A nemzetközileg elismert és széles körben alkalmazott kutatási módszerre alapozott online pszichológiai tesztet a Károli Gáspár Református Egyetem kutató pszichológusai dolgozták ki a hazai viszonyoknak megfelelően.

Nemi különbségek

A kérdőívek 73 százalékát töltötték ki nők, ami azt is mutatja, hogy őket jobban foglalkoztatja ez a témakör. A kutatók szerint a nők jóval nagyobb önismereti igénnyel és pszichológiai érzékenységgel rendelkeznek, mint férfi társaik. Az elemzés szerint a magasabb stressztűrési képesség éppen kétszer annyi férfira jellemző, mint nőre.
A magyar nők nemcsak kevésbé stressztűrők a férfiaknál, de sajnos többet is aggodalmaskodnak náluk. A hölgyek mindössze 11 százaléka jellemezhető alacsony aggodalmaskodási hajlammal, ami komoly veszélyt jelent egészségi és lelki állapotukra egyaránt.
A mai nőknek az egész világon több szerepben kell helytállniuk, a Magyarországhoz hasonló fejlődő országokban pedig még az alacsony jövedelmek és az általános bizonytalanság is növeli a mindennapi stresszt, így a hölgyekre is jóval nagyobb nyomás nehezedik.

Életkori különbségek

A vizsgálat szerint a 19–34 évesek aggódnak legtöbbet, vélhetően azért, mert önálló életük megteremtésén fáradoznak, és a tanulás befejeztével munkát és lakást is keresnek. Az idő múlásával az örökös aggódás alább hagy, legalábbis a kutatásból az derül ki, hogy a 65 éven felüliek már csak 6 százaléka aggodalmaskodik.

Foglalkozás szerinti különbségek

A munka is befolyásolja, hogy ki mennyire él stresszes életet. A felmérés szerint s a személy- és vagyonőrök, a marketingesek és a rendszergazdák tűrik legjobban a stresszt. Legtöbbet pedig a háztartásbeliek, a munkanélküliek, a diákok, az irodában és ügyfélszolgálaton dolgozók, valamint a szakmunkások aggódnak. A bizonytalan életkörülmények jelentősen növelik a mindennapi stressz és aggodalom mértékét.

Lakóhely szerinti különbségek

Talán nem meglepő, hogy a stressztűrők száma Budapesten a legnagyobb (2. ábra) hiszen a nagyvárosi életformához hozzátartozik a mindennapi stressz kezelése. Az eredményekből jól látszik, hogy a Vas megyében élők esetében mérhető a legalacsonyabb mértékű aggodalmaskodás (1. ábra), amit a szakértő szerint a terület gazdasági fejlettsége, a magasabb életszínvonal, illetve a nyugati világhoz való közelség magyarázhat.

1. ábra A stressztűrés mértéke lakóhely szerint
A stressztűrés mértéke lakóhely szerint

2. ábra Az aggodalmaskodás mértéke lakóhely szerint
Az aggodalmaskodás mértéke lakóhely szerint

Hogyan oldjuk a feszültséget?

Sokat segíthet a stressz leküzdésében a figyelemelterelés technikája. Idegesítő sorban álláskor például célszerű fejben eltervezni a további programot vagy valamilyen kellemes élményre gondolni.
Egy másik módszer a bárhol alkalmazható feszültségoldó légzésgyakorlat, amikor is elképzeljük, hogyan áramlik ki a levegővel együtt a testünkből a feszültség. Érdemes tanfolyamon megtanulni és napi rendszerességgel gyakorolni a 8–10 perces relaxációs módszereket, úgymint autogén tréning, progresszív izomrelaxáció, vagy különböző meditációs technikákat. Legjobb rögtön a hazaérkezéskor, még mielőtt a munkahelyen felgyűlt feszültség miatt összevesznénk a családunkkal relaxálni, pihenni.
A negatív gondolatok pl. a minden „fekete vagy fehér” alapú gondolkodás, a negatív mentális szűrő és a folytonos rágódás a problémákon okozzák azt, hogy stresszmentes helyzetben is feszültek vagyunk, szorongunk. Ezek oldására különféle kognitív technikák állnak rendelkezésünkre, amelyeket stresszkezelő tréningeken sajátíthatunk el.

Sági Andrea pszichológus, stressztréner
Virányos Klinika
asagi@viranyosklinika.hu

1125 Budapest, Virányos út 23/d.
Tel: +36 30 222 5502
        +36 1 275 0374
        +36 1 275 0375
        +36 1 275 0377
Fax: +36 1 275 0380
E-mail: recepcio@viranyosklinika.hu

Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.
Iratkozzon fel a
Hírlevelünkre!
Close
Ugrás a lap tetejére