Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Értem Részletek
Facebook Tumblr Facebook

Átalakítás alatt   + 36 30 222 5502  |  info@viranyosklinika.hu

Az egészséges életmód, a helyes táplálkozás, a rendszeres testmozgás, és nem utolsósorban, a különböző orvosi és sebészi eljárások hatására elért testsúlycsökkenés számos előnyt jelent a páciens számára.

A túlsúllyal összefüggésbe hozható betegségek rizikója csökken, úgy mint a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a szív-érrendszeri betegségek és a mozgásszervi betegségek egyaránt.

A jelentős testsúlycsökkenés a páciens számára egy fontos, az életet alapvetően megváltoztató esemény. A testsúlycsökkenés után azonban sok esetben nem felhőtlen az elégedettség, nem áll helyre teljes mértékben az önbecslés, mivel a korábbi túlsúlyos állapot nyomait a páciensek továbbra is viselik testükön.
A testsúlycsökkenést követően több testtájékon is kialakulhat/fennmaradhat olyan mértékű bőrfelesleg, melyen a diéta, a torna önmagában már tovább nem segít. Ezek hatékony javítására a plasztikai sebész nyújt segítséget. A testkontúrt megváltoztató plasztikai sebészeti eljárások során a páciens a bőrfelesleg, a maradék, sokszor nehezen „ledolgozható zsírréteg” helyett új formát, új testkontúrt kap. Természetesen minden műtéti beavatkozás heggel gyógyul, azonban a műtétek tervezése, azok kivitelezése úgy történik, hogy a kívánt testforma eléréséhez szükséges hegek a lehető legkisebb mértékben legyenek zavaróak.

A páciens műtéti alkalmasságát, a műtét ill. műtétek időzítését sok tényező befolyásolja.

Ezeket minden esetben a páciensre szabottan kell részletesen megvizsgálni, megtervezni. A műtéti időzítés szempontjából nagyon fontos a páciens testsúlya. Minél közelebb kerül a páciens a „normál” testtömeg index tartományhoz, annál jobb eredményre, annál kevesebb szövődményre lehet számítani a műtét után. Szintén fontos, hogy a páciens az elért testsúlyt a műtét előtt minél hosszabb ideig, de legalább 3 hónapig jelentősebb ingadozások nélkül stabilan tartsa.

A testsúlycsökkenés után kialakult bőr lazaság, esetenként zavaró bőrfelesleg, páciensenként és testtájanként változik, és változó mértékben fordul elő. Általánosságban azonban elmondható, hogy a has az egyik leggyakrabban problémát okozó terület. Az itt fellépő bőrfelesleg eltávolítását célzó műtét hege legtöbbször a bikini vonal alatt helyezkedik el. A műtét során a hasfal belső varratokkal történő megfeszítése még esztétikusabbá teszi a műtéti eredményt, amennyiben a hasfal szerkezete meggyengült a korábbi nagy testsúly vagy akár terhességgel összefüggésben.
Nagyobb fogyást követően szükségessé válhat a szeméremdomb bőralatti zsírrétegének elvékonyítása, az ún. szeméremdomb plasztika elvégzése. Itt a zsírréteg vastagsága a fogyás ellenére gyakran kevésbe csökken vagy látszólag teljesen megmarad, ami kifejezetten zavarólag hathat az amúgy sikeres fogyási teljesítmény mellett.
A felkar és comb területén is gyakran kialakul jelentős bőrfelesleg nagyobb fogyás után. Különböző műtéti technikák állnak rendelkezésre a panasz javítására, ezeket gyakran zsírszívással kombinálva. A bőrfelesleg korrekciója után a terület bőre feszesebbé válik, a hosszú műtéti hegek a felkar és comb belső oldalán helyezkednek el.
A nagy fogyás után gyakran az emlők is korrekcióra szorulnak. Az emlők volumene és rugalmassága lényegesen csökken, gyakran aszimmetriássá válnak, az emlőbimbók a középvonal felé tolódnak el. Az emlő korrekciós műtéteinél cél a megereszkedett mirigyállomány formálása, megemelése, a felesleges, laza bőr eltávolítása, valamint az emlőbimbók visszahelyezése a megfelelő helyzetbe, azaz, az centrálisan az emlő legnagyobb domborulatára. Ez az emlőfelvarrás lényege. Ha azonban nem marad elegendő mellállomány a kívánt forma helyreállításához, ill. létrehozásához, a műtétet szilikon implantátum behelyezéssel lehet kombinálni.

A fenti gyakrabban végzett műtéteken kívül még sok egyéb műtét is szükségessé válhat a nagyobb fogyáson átesett páciens rehabilitációjához.

Férfiak esetében ide tartozik a férfimell, a gynaecomastia, melynek a fogyáson kívül egyéb, főleg hormonális oka is lehet. Ritkábban végzett műtét a nagy súlycsökkenést követően az arcplasztika, melynek során szintén a megnyúlt, felesleges bőr kerül eltávolításra a mélyebb rétegek megfeszítése mellett. Gyakran felmerül a zsírszívás kérdése. A szerző véleménye és álláspontja az, hogy a zsírszívás nem egy fogyasztó módszer. Az eljárást lehet, és gyakran célszerű egyéb műtétekkel kombinálni, egy-egy makacsul megmaradt problémás terület kezelésére fenntartani. Ez csupán egy kiegészítés a plasztikai sebész műtéti palettáján, amely rendelkezésre áll a páciens sikeres fogyás után fennmaradt problémás területek kezelésére.

A fenti elméleti összefoglaló után szeretném bemutatni kedves Páciensemet, Kovács Gézát.

Többen ismerhetik, mert amit véghezvitt az valójában nem mindennapi. Géza 2 évvel ezelőtt még 258 kg volt. Életmód és táplálkozási szokásainak megváltoztatásával, a finomított szénhidrátok elhagyásával, egy ismert szakember és termékcsalád segítségével, elszántsággal, akaraterővel, és nem utolsósorban családja segítségével 2015. márciusi találkozásunkig csaknem 150 kg-ot „adott le”. Gézának elsősorban a nagy fogyást követő lógó hassal (kötényhassal) volt problémája. Ez sok mindenben akadályozta, többek között az intenzív edzési terv folytatásában. Bőrének rugalmassága rendkívül jó volt, a többi testtájékon a nagy fogyás ellenére sem jelentkeztek jelentősebb bőrfelesleggel kapcsolatos panaszok. Géza a műtétet és az azt követő időszakot türelmesen és jól viselte. Az elszántsága és kitartása azóta is töretlen.

A Gézától kapott képekkel szeretném bemutatni az elhatározása előtti 258 kg-os állapotát, majd a műtét utáni állapotot (97 kg). Géza a fogyás tekintetében egyébként korosztályában Európa rekord tartó.

Kovács Géza műtét előtt-1

 

 

 

 

 

 

Kovács Géza műtét után - 1 kép

Kovács Géza műtét után - 2. kép

 

 

 

 

 

 

 

 

Kovács Géza - Műtét után- 2 kép

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dr. Pesthy Pál

1125 Budapest, Virányos út 23/d.
Tel: +36 30 222 5502
        +36 1 275 0374
        +36 1 275 0375
        +36 1 275 0377
Fax: +36 1 275 0380
E-mail: recepcio@viranyosklinika.hu

Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.
Iratkozzon fel a
Hírlevelünkre!
Close
Ugrás a lap tetejére